Chcesz poznać kuchnię Prowansji, leć do Marsylii

loty prowansjaProwansja jest historyczną krainą południowo-wschodniej Francji, położona nad basenem morza śródziemnego, najważniejszym miastem tego regionu jest Marsylia. Kuchnia prowansalska jak zapewne każdy wie, będzie miała smak kuchni śródziemnomorskim jednak są spore różnice, które być może na pierwszy rzut oka są niezauważalne, ale gdy przyjrzymy się bliżej są już znaczne.
W Marsylii panuje klimat typowy dla regionów leżących w tym paśmie geograficznym, jest   łagodny z gorącym i bardzo suchym latem oraz łagodną zimą. Wspominam o klimacie nie bez przyczyny to dzięki niemu, na prowansalskim talerzu obowiązkowymi dodatkami są aromatyczne zioła, czosnek, anchois oraz duszone warzywa, głównie pomidory, cukinie bakłażany i papryki.
Całą Prowansja, a głównie regiony należące do Marsylii słyną z produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości. Wybierając się do Francji warto kupić bilety lotnicze do Marsylii, w okresie dojrzewania i zbiorów oliwek, mamy wtedy niepowtarzalną okazje poznać proces produkcji wspomnianego oleju.
W Prowansji łowie się ogromne ilości owoców morza oraz ryb, ważnym elementem tutejszej kuchni jest pasta z czosnku i zmielonych anchois, którą w tradycyjny sposób wykonuje każda marsylska rodzina, która posiada swój odmienny przepis, przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Turyści lecący do Marsylii muszą spróbować regionalnej zupy Bouillabaisse, podobna najlepszą można zjeść w portowych restauracjach, ale trzeba ja zamówić dzień wcześniej, gdyż proces produkcji jest bardzo skomplikowany i długotrwały. Podstawowym składnikiem Bouillabaisse są oczywiście ryby, podawana jest z chlebem oraz sosem, przez niektórych nazywane jest zupą biedaków, gdyż wieki wcześniej posilali się na biedni rybacy, robili tą zupę z niesprzedanych resztek ryb i jedli ją z ciemnym chlebem. Z biegiem lat jednak zupa uległa wyrafinowaniu i dziś nie jest robiona z resztek, a z pięciu gatunków ryb.
Kolejnym ważnym elementem kuchni w Marsylii są warzywa, które sprzedawane są na  targach, a następnie grubo krojone trafiają do sałatek, najpopularniejszymi szczególnie w Marsylii są Mesclun oraz znana na całym świecie Ratatouille.
Kuchnia w Marsylii jest smaczna, a przede wszystkim bardzo zdrowa, cechuje się dużą liczbą ziół, ryb oraz mnogością świeżych warzyw, ta całość sprawia, że jedzenie może być traktowane prawie jak lekarstwa.